Astigmatizem je zelo zoprna bolezen oči, s katero se lahko otrok rodi ali pa kasneje nastane v odrasli dobi. Gre za nepravilno ukrivljeno roženico, ki jo povzročajo očesne mišice, ki niso skladne. Nekaj pomagajo vaje, vendar je boj z astigmatizmom precej težak. Vaje bi morali delati vsak dan po eno uro, da bi učinkovale in bi strenirali vse mišice enako, da bi delovale skladno in ne bi zrkla sploščevale. Astigmatizem povzroča, da je zrklo očesa nepravilne ovalne oblike, stisnjeno z dveh strani, zato se roženica ne more dobro in lepo ukriviti kot je to pri zdravih ljudeh.

astigmatizem

Trdovraten astigmatizem se zdravi na dva načina. Pravzaprav se ga odpravi z očali ali lečami. To so posebna stekla, ki so tako brušena, da pošljejo lisko, ki jo vidimo z očesom na pravo mesto v ozadje očesa, da je ostra. To pomeni, da svetlobo lomijo že pred očesom. Taka očala so lahko zelo težka in debela, ker je lahko cilinder visok pa še če gre za daljnovidnost ali kratkovidnost. To še dodatno obremeni oči in so stekla še bolj debela.

Takrat je treba odšteti kar nekaj denarja za očala, kar nekaj sto evrov, da se steklo primerno stanjša in uredi za nošenje na korenu nosa, drugače vas bo bolela glava pa še nos. Astigmatizem se lahko pozdravi še z operacijo. Je precej uspešna in ni tako zahtevna operacija.

Pacient gre lahko takoj domov, le da je dobro, da ga nekdo drug spremlja, gre z javnim prevozom ali ga nekdo pelje, da se bodo oči spočile. Na ta način z operacijo je astigmatizem najlažje odpraviti in deluje kar nekaj časa. Potem ne boste več nosili očal in se ne bodo rosile, hkrati boste bolje zgledali pa oči se ne bodo več tako utrudile. Za več informacij se obrnite na zgornjo povezavo, kjer boste našli strokovnjake, ki jih boste o tem lahko povprašali iz prve roke.