Bolečine v kolenu so lahko posledica poškodb, mehanskih težav, vrst artritisa in drugih težav. Stalne bolečine v kolenu so neprijetne in jih lahko lajšate s fizioterapijo ter drugimi medicinskimi terapijami, zdravili in masažami ter kremami. Poškodba kolena lahko prizadene katero koli od vezi, kit ali s tekočino napolnjenih vrečk, ki obdajajo vaš kolenski sklep, pa tudi kosti, hrustanec in vezi, ki tvorijo sam sklep. Najpogostejša poškodba kolena je poškodba ACL, ki je je raztrganina sprednje križne vezi in ene od štirih vezi, ki povezujejo vašo golenico s stegensko kostjo. Ta poškodba je še posebej pogosta pri ljudeh, ki igrajo košarko, nogomet ali druge športe, ki zahtevajo nenadne spremembe smeri.

bolečine v kolenu

Bolečine v kolenu povzročajo tudi zlomi. Med padci ali prometnimi nesrečami se lahko zlomijo kosti kolena, vključno s pogačico. Prav tako lahko ljudje, katerih kosti je oslabila osteoporoza, včasih utrpijo zlom kolena preprosto z napačnim korakom. Bolečine v kolenu povzroča tudi raztrgan meniskus, ki je trden, gumijast hrustanec, kateri deluje kot amortizer med vašo golenico in stegnenico. Lahko se strga, če si med obremenitvijo nenadoma zvijete koleno.

Burzitis kolena je poškodba kolena, ki povzroči vnetje v burzah, majhnih vrečkah s tekočino, ki blažijo zunanji del kolenskega sklepa, tako da kite in vezi gladko drsijo po sklepu. Tendinitis pogačice pa povzroča draženje in vnetje ene ali več kit debelega, vlaknastega tkiva, ki pritrjuje mišice na kosti. To vnetje se lahko zgodi, ko pride do poškodbe tetive pogačice, ki poteka od kolenske čašice do golenice in vam omogoča brcanje, tek in skakanje. Tekači, smučarji, kolesarji in tisti, ki se ukvarjajo s skakalnimi športi in dejavnostmi, lahko razvijejo tendinitis pogačice.

Mehanske težave lahko povzročijo bolečine v kolenu. Včasih lahko poškodba ali degeneracija kosti ali hrustanca povzročita, da se kos kosti ali hrustanca odlomi in lebdi v sklepnem prostoru. Izpah kolena se zgodi, ko trikotna kost, ki pokriva sprednji del kolena (pogačica), zdrsne z mesta, običajno na zunanjo stran kolena. V nekaterih primerih lahko kolenska čašica ostane premaknjena in boste lahko videli izpah. V vseh primerih poiščite strokovno pomoč.