Z iznajdbo električnih koles je enkrat za vselej konec izgovorov, da »ne morem na kolo, ker nimam kondicije«. Gorsko električno kolo bo tudi najbolj lene med vami popeljalo visoko v naše prečudovite hribe in gore.

Nekateri ljudje si življenja brez kolesarjenja praktično ne morejo niti predstavljati – kolo je njihovo glavno in edino prevozno sredstvo v službo, šolo, na hobije, v trgovino, prireditve itd. in to ne glede na vreme in letni čas. Večina jih uživa v lahkotni vožnji po mestu ali podeželju, spet drugi pa se odpravijo tudi na zahtevnejše podvige, recimo na daljše gorske ture s kolesom v notranjost naših gora in hribov. In potem pridemo še do tretje skupine ljudi, to s(m)o tisti, ki nam kolesarjenje niti malo ne diši. Morda res nimamo kondicije, ker se pač premalo ukvarjamo s športom, ali pa se nam preprosto ne ljubi sesti na kolo in se odpraviti na izlet ali v službo, šolo, kamorkoli že.

Gorsko električno kolo je torej kot nalašč ustvarjeno za nas – brez večjega napora lahko dandanes skorajda vsak človek prikolesari na malo večji hrib ali celo goro. Električna kolesa delujejo na motorni pogon, kar seveda ne pomeni, da se enostavno usedete na kolo in nič ne delate – za aktiviranje motorja boste še vseeno morali pritiskati na pedala, vendar bo napor ob tem bistveno manjši kot pri navadnih kolesih. Tako kot klasična kolesa na »nožni pogon« imajo tudi električna kolesa prestave, običajno od 8 do 12, zato boste med vožnjo morali menjavati tudi prestave.

Pri nakupu gorskega električnega kolesa bodite pozorni na velikost, težo, vrsto pogona in moč motorja, dobro pa je tudi, da izberete tako kolo, ki ima motor nameščen tako, da vas ne bo motil med vožnjo. Koliko kilometrov boste prevozili z enim polnjenjem baterije je težko reči, saj je to odvisno od mnogo dejavnikov, med drugim od teže kolesarja, načina vožnje in terena po katerem vozite, možno pa je prevoziti od 30 pa do kar 130 kilometrov.

Seveda obstaja več verzij električnih koles, gorsko električno kolo je le eno izmed njih. Odločite se lahko tudi za nakup mestnega, treking ali pa cestnega električnega kolesa, odvisno od tega, po kakšnem terenu nameravate voziti.