Razmišljate o odločitvi za implantat ? V naslednjih vrsticah bo jasno, kdaj se odločiti za implantat in vse kar vas na to temo utegne zanimati. V sedanjem času imamo to srečo, da brezzobost ni več problem oziroma se da ta problem hitro in enostavno rešiti. Implantanti ali zobni vsadki omogočajo nadomeščanje posameznih manjkajočih zob, podporo mostov ali zobnih protez. Ne povzročajo občutka tujka, lahko povsem zrastejo s kostjo in ne povzročajo alergijskih reakcij.

implantat

Res, da je rešitev enostavna, vendar pa je cenovno to lahko kar zalogaj. Cene na trgu so zelo odvisne in marsikdo se sprašuje zakaj je temu tako. Velik vpliv na ceno ima seveda kakovost implantanta. Vendar pa je običajno tako, da s kupljeno kakovostjo nato nimamo več dodatnih stroškov kot se lahko zgodi pri sprva cenejših opcijah. Implantat je narejen iz titana kar omogoča vraščanje v kost. S tehnološkim razvojem so se vpeljale tudi različne novosti, ki pa jim nekatera podjetja, ki izdelujejo implatante sledijo, nekatera pa ne in ostajajo pri klasiki. Kakovost se predvsem kaže v makro- in mikrotopografiji. Makrotopografija je oblika implantanta ali je koničasta ali cilindrična, oblika navoje, oblika konice in oblika povezave s protetično nadgradnjo.

Najpomembnejši je stik na meji z vsadkom. To omogoča stabilnost je boljšo estetiko. V kolikor je ta povezava neustrezna začne prihajati do mikroskopskih premikov kar pa lahko vodi do razrahljanja protetičnega nosilca. Ob razrahljanju nastane špranja v kateri pa se lahko začnejo nabirati bakterije kar pa vodi do vnetja. Posledično je to lahko razlog za razgradnjo kosti ob implatantu. Naslednja posledica je, da se implantat umakne od dlesni to pa poleg morebitnih drugih zapletov povzroči estetsko problematiko. Problem je potrebno kirurško sanirati, vendar uspeh ni nujen poleg tega pa so s tem tu še dodatni stroški. Da do takih situacij ne bi prihajalo, si je potrebno zagotoviti kakovosten implantat.