Najpogostejša vrsta inkubatorja, ki se uporablja za inkubacijo živih kultur, je farmacevtski inkubator. Tak inkubator je zasnovan za posebne potrebe farmacevtske industrije in zagotavljajo nadzorovano okolje za razvoj živih kultur. Ker se mikroorganizmi gojijo v kulturah za farmacevtske namene, je pomembno vzdrževati stalne in optimalne okoljske pogoje. Temperaturo, vlažnost in druge dejavnike je treba natančno spremljati in nadzorovati, da kulture ostanejo vitalne in produktivne.

Inkubator

Farmacevtski inkubator ima običajno notranjo razsvetljavo in sisteme za nadzor temperature ter monitorje CO2 in vlažilce zraka. Komore teh inkubatorjev so pogosto obložene z nerjavnim jeklom ali drugim materialom, ki ga je mogoče enostavno očistiti in sterilizirati. Večina farmacevtskih inkubatorjev imajo prostornino med 2 in 4 litri. Vendar so na voljo tudi večje enote za komercialno uporabo. Temperaturo v farmacevtskem inkubatorju vzdržuje grelni element. Temperatura je običajno nastavljena med 20 in 30 stopinjami Celzija. Vlažnost v inkubatorju se uravnava tudi z vlažilnikom zraka. Raven vlažnosti je običajno nastavljena med 50 in 60 odstotki. Raven CO2 se nadzoruje z merilnikom CO2. Raven CO2 je običajno nastavljena na 5 odstotkov.

Gojišča, ki se uporabljajo v farmacevtski industriji, so pogosto sterilna in brez kontaminantov. Za ohranjanje sterilnosti je treba okolje inkubatorja nenehno filtrirati in spremljati morebitno mikrobno onesnaženje. Da bi preprečili navzkrižno kontaminacijo, so farmacevtski inkubatorji pogosto opremljeni z več zračnimi zapornicami. Te zapore omogočajo dostop do komore, ne da bi odprli vrata v preostali del prostora. Farmacevtski inkubatorji so na voljo v različnih velikostih in izvedbah. Najpogostejša vrsta je talna enota. Druge izvedbe vključujejo namizne modele in stenske enote.

Pri izbiri farmacevtskega inkubatorja je pomembno upoštevati potrebe vaše posebne uporabe. Inkubatorje je mogoče prilagoditi tako, da izpolnjujejo posebne zahteve vaše uporabe. Nekateri modeli imajo na primer samodejna vrata, ki se odpirajo in zapirajo glede na temperaturne spremembe. Drugi imajo možnost beleženja podatkov, ki vam omogoča spremljanje in beleženje okoljskih pogojev skozi čas. Prav tako je pomembno upoštevati vrsto kulture, ki jo gojite. Nekateri inkubatorji so zasnovani za posebne vrste kultur, kot so bakterije ali kvasovke. Drugi se lahko uporabljajo za različne namene.