Vse bolj meglena in hladna jutra nakazujejo, da se bliža zimski čas. Ta je po mnenju veliko ljudi poseben, saj ga povezujemo z družino, prazniki in bivanju na toplem. Da bo pozimi res toplo poskrbi zmogljiv kamin na drva, s katerim boste svoje praznične dni še polepšali.

Les in njegova uporaba

Les je naravna dobrina, ki je v Sloveniji prisotna v izobilju. Že podatek, da je skoraj 60 % vseh površin našega ozemlja prekritih z gozdom. Les je naravni produkt drevesnih (pa tudi grmovnih) rastlinskih vrst, pri čemer se les različnih vrst med sabo močno razlikuje. Prav te razlike pa so tiste, ki vodijo v posebnosti in izbiro posameznih vrst.

kamin-na-drva

Les je znan po svojih številnih prednostih – gre za izredno trdno spojino (glede na njegovo maso), prav tako je odličen izolator toplote in ima akustične lastnosti, ki omogočajo njegovo uporabo v najrazličnejših okoljih. Že od časa prazgodovine je les pomemben gradbeni material ter material za zagotavljanje toplote, pa tudi vir energije za pripravo hrano.

Zakaj izbrati kamin na drva?

Lastniki kamina kot ključne prednosti, poleg seveda zagotavljanja toplote prostoru, opredeljujejo občutek domačnosti, topline in sprostitve. Kamini, ki za vir energije zahtevajo les, zagotavljajo dve vrsti toplote – toploto, ki jo čutite, če ste v njegovi neposredni bližini ter toploto, ki je posledica segrevanja zraka. Na količino nastale toplote vplivajo različni dejavniki, vključno z vrsto lesa, ki jo uporabljate, suhost drv, pomembno pa je tudi stanje dimnika. Pomembno je, da redno skrbite za čistočo dimnika ter vsaj enkrat, še bolje pa dvakrat letno pregled stanja prepustite dimnikarju. Na ta način boste poskrbeli, da bo dimnik pregledan ter čist, možnost za neželene težave (vključno s požarom) pa manjša.

Kamini so tudi izredno dekorativni elementi, ki sovpadajo s praktično vsemi vrstami notranjih dizajnov. Toploto zagotavljajo v izredno kratkem času – le nekaj minut bo potrebnih, da boste ob kaminu segreli premražene okončine. Prav tako lahko kamini povečajo tržno vrednost vašega doma, kar je pomembno zlasti v primerih, ko razmišljate kako čim bolje prodati svojo nepremičnino.