Že dlje časa čakate na kolonoskopijo, potem kliknite na spletno stran https://www.sanus-statera.com/kolonoskopija/ in se prijavite na preiskavo. Kolonoskopija je preiskava, ki zajema podroben pregled celotnega debelega črevesa in tudi del tankega črevesa. Sam pregled je endoskopski, kar pomeni, da specialist pregleda sluznico debelega črevesa. V nadaljevanju preberite podrobnosti o tem, kako pregled poteka ter kdaj na pregled, da se boste lažje pripravili nanj.

kolonoskopija
Na preiskave – kolonoskopija – se prijavite kar preko spleta.

Kolonoskopija – priprave na pregled
Da specialist lahko preiskavo kar najuspešneje izvede in da je poseg res varen, je obvezna predhodna popolna izpraznitev črevesja. Celotno črevo mora biti pred posegom brez blata in dobro očiščeno. Zato je treba že ob pripravi na obisk upoštevati vsa navodila, ki vam jih bo specialist predal. Na preiskavo se boste v določeni meri pripravili že doma, pri čemer vam bo v veliko pomoč zdravilo Moviprep. V primeru, da jemljete zdravila za sladkorno bolezen, antibiotike ali proti strjevanju krvi, o tem obvestite in se posvetujte z zdravnikom.

Kolonoskopija – kdaj na pregled?
Preiskavo debelega črevesa zdravnik predlaga, ko se pojavi nepojasnjena krvavitev, ko so v blatu sledi krvi, ko ste iz neznanega vzroka slabokrvni. Pa tudi v primerih, če se vam spremeni ritem odvajanja blata, kar na enkrat postanete zaprti, ali pa se zaprtje menja s tekočim blatom, če vas boli v trebuhu. Pregled je priporočljiv tudi v primerih, če vas napenja, nepojasnjeno hujšate, imate raka črevesja v družini in podobno.

Kolonoskopija – kako poteka in kako dolgo traja?
Sama preiskava poteka tako, da se s kolonoskopom – upogljiv aparat, potuje skozi danko do konca debelega črevesa. Z aparatom se pregleda tudi končni odsek tankega črevesa. Med preiskavo lahko pacient čuti bolečino, neprijeten občutek pa si lahko lajša tako, iz črevesja iztiska zrak. Običajna preiskava debelega črevesja traja v povprečju med 20 in 30 minut. V medicinsko alternativnem centru Sanus statera v Mariboru vam zagotavljajo varno kolonoskopijo.