Odpadke naj bi vsako gospodinjstvo in industrija skrbno ločevala, nato pa se jih po najboljših možnostih reciklira. Z ločevanjem teh odpadkov boste pripomogli k čistejšemu okolju. Enako velja za kovine, poleg tega pa lahko z njimi celo zaslužite. Krizant d.o.o. poskrbi za odkup kovin, ki jih več ne potrebujete in poskrbi, da se jih reciklira za nadaljnjo uporabo. Mnoge kovin je namreč ustreznih za reciklažo in s tem se močno pomaga pri manjšemu onesnaževanju narave. Zakaj ne bi bili tudi vi del tega reciklirnega kroga in s tem še zaslužili?

odkup kovin

Najpogostejše vrste kovin za odpad

Za odkup kovin je možnosti veliko. Ko se govori o odpadnemu materialu iz gospodinjstev, se ta pretežno najde v obliki kablov, kot del električnih aparatov, potem pa kot orodje, ograje, vaze, kipi, jedilni pribor in podobno. Za tiste, ki se nahajajo v določenih industrijah, je kovina vsakdanji del odpadnega materiala. V vsakem primeru je pametno ta odpadni material prodati in z njim zaslužiti.

Baker

Baker je znan po svoji rdečkasti barvi in velja za eno najstarejših kovin v uporabi. Odkup kovin, kot je baker je morda en najboljših načinov za dodatni zaslužek, saj so cene bakra med najvišjimi. Zanimivo je, da se baker pridobi iz rudarjenja in zaloge bakra bodo kmalu pošle. Zaradi tega ni čudno, da je večina bakra v uporabi že recikliranega.

Baker je poznan predvsem po svoji visoki toplotni in električni prevodnosti. Zaradi tega je pomemben element pri industrijah, kot sta gradbeništvo in elektro industrija. Največ bakra se tako skriva v žicah za gradnjo, vodovodnih ceveh, ventilih, gospodinjskih in ostalih aparatih. Težko boste našli aparat, ki za delovanje potrebuje elektriko, ki ne bi bil v neki meri izdelan iz bakra.

Medenina

Medenina je zlitina bakra in cinka. Pogosto se ta kovina najde kot hišna dekoracija, saj ima svetlo zlato barvo. Zaradi trajnosti, dobre prevodnosti, nizkega tališča in zaradi tega velike možnosti obdelave, je izjemno priljubljena kovina. Predvsem pomembna je toplotna in električna prevodnost medenine, zato se jo pogosto najde pri električnih vtičih in vtičnicah. Medenina se namreč ne iskri.

Najpogosteje boste medenino našli za ključavnice, vodovodne cevi, pa tudi za različna glasbila. Poleg tega pa boste medenino našli tudi pri orodju, ki se ga uporablja v bližini eksplozivnih in vnetljivih materialov. Medenina torej nudi precej možnosti za odkup kovin.

Bron

Bron imenujemo zlitino bakra in kositra. Zanj je značilna dokaj rdečkasta barva, kot pri bakru. Tudi bron ima dolgo zgodovino in velja za precej močnejšo in težjo kovino od bakra. Včasih so ga uporabljali za izdelovanje ladijskih komponent, saj je bron odporen na slano vodo. Prav tako so bili iz brona izdelani kovanci in uporabljali so ga za umetniške kipe. Danes ga predvsem uporabljajo pri delih za stroje, gradnji mostov in podobno. Najdete ga tudi pri domačem orodju, kot so kladiva, izvijači ter vodovodnih elementih.

Odkup kovin vam prinese dodaten zaslužek

Odkup kovin je precej enostaven način, kako dodatno zaslužiti. Odvečno kovino lahko namreč najdete v vsakem gospodinjstvu in zakaj bi se vam nabirala v garaži ali v kleti, če lahko to kovino prodate. Čeprav je okviren cenik pri preverjenih odkupovalcih, kot je Krizant d.o.o. že znan v naprej, pa je dejansko ceno odkupa težko določiti.

Končni znesek se lahko namreč določi le na licu mesta, saj veliko dejavnikov vpliva na končno ceno. Odkup kovin v prvi vrsti določata trg in borza, na podlagi katerih je sestavljen okviren cenik, ki določa cene za posamezno kovino. Potem pa obstajajo še drugi elementi, ki pogojujejo končno ceno.

To se določi s pomočjo kalibriranih tehtnic in ostalih merilnih pripomočkov. Najprej se določi teža kovine. Oceni se tudi njeno stanje. Razlika v ceni bo, če bo kovina še vedno del drugega elementa, kot je na primer bela tehnika. Prav tako se pri kablih na ceni pozna, če so olupljeni ali ne.

Za odkup kovin je pomembna tudi čistost kovine. Za najvišje cene, mora imeti kovina nič ali čim manj primesi. Potem pa se bo upoštevala tudi fizična čistost in seveda ali je kovina poškodovana na tak način, ki bi onemogočal oziroma oteževal recikliranje.

Postopek odkupa kovin

Odkup kovin zaupajte le preverjenim odkupovalcem, ki imajo vsa pooblastila. Tako se izognete vsem mogočim težavam in lahko ste prepričani, da boste prejeli pošteno plačilo. V primeru, da imate manjše količine kovine, jo lahko sami pripeljete na zbiralno mesto. Če pa je količina odpadnih kovin večja ali pa celo delate v obratu, ki ima pogosto večje količine odpadne kovine, pa se lahko dogovorite za drugačno rešitev. Največkrat ocenjevalci pridejo do vas in vam kar takoj ocenijo stanje in določijo ceno za odkup kovin.

Ocenjevanje kovine je potrebno, da se preveri, ali je kovina primerna za recikliranje in v kakšnem stanju je. To vse vpliva na točno končno ceno, ki je prej ne morete vedeti. Ko strokovnjaki za odkup kovin, kot so pri Krizant d.o.o. opravijo vse meritve, vam podajo strokovno oceno o vrednosti. Če vam znesek odgovarja, se dogovorite za vrsto izplačila. Hkrati pa vam načeloma pripada tudi odvoz vsega odpadnega materiala. Tako dobite brezplačen odvoz odpada in plačilo. Na zbirnem mestu se nato vsa kovina očisti, razreže in preda naprej za reciklažo.