Ste sredi gradnje svoje lastne hiše in ravno razmišljate, kakšna okna izbrati? Morda želite le zamenjati okna na že obstoječi hiši? Iščete kvalitetna, trpežna in estetsko dovršena okna, s katerimi ne boste imeli veliko dela po sami vgradnji? Potem so PVC okna gotovo prava izbira za vas. Se sprašujete zakaj? Berite dalje, kajti v tem članku so med drugim predstavljeni tudi razlogi zakaj raje izbrati PVC okna in ne katera druga.

Ko se človek ali (mlad) par odloči, da bo gradil svojo hišo, to gotovo ni lahek projekt. Najprej je potrebnih kar nekaj let, da sploh privarčujete dovolj denarja, da se lahko lotite gradnje, potem je treba iskati pravo parcelo za gradnjo hiše, ki bo stala na primerni lokaciji in po možnosti ne bo (pre)draga, sledijo pridobitve gradbenih dovoljenj … A z vztrajnostjo in kančkom potrpežljivosti vse to nekako steče in gradnja hiše se lahko začne. Pri gradnji hiše pa je treba kar nekaj časa nameniti tudi razmisleku o nakupu oken, kajti kvalitetna okna vam bodo dolgo služila in jih ne boste rabili menjavati že po nekaj letih. Ravno zaradi tega vam svetujemo, da izberete PVC okna, ki so prava izbira vsakega kupca.

Zakaj izbrati PVC okna?

Kot obljubljeno, vam bomo v tem članku podali nekaj razlogov, zakaj izbrati PVC okna. Da ne boste predolgo čakali, vam jih podajamo že kar tukaj:

– so ekonomična
– zagotavljajo dobro toplotno in zvočno izolacijo
– so vodoodporna na različne tekočine, močan naliv, tudi na hlape in pline
– po vgradnji kasnejše vzdrževanje ni potrebno
– so enostavna za čiščenje
– njihove barve ali oblike ne spremenijo niti sončna svetloba, vlaga ali slanost
– so izjemno trpežna
– so zelo vsestranska in jih lahko uporabljate oziroma namestite kamorkoli
– kar je najpomembneje: imajo izredno majhen vpliv na okolje, mogoče pa jih je 100 % reciklirati

PVC okna
PVC okna so izjemno trpežna.

To so glavne in morda celo najpomembnejše prednosti PVC oken. Poleg tega pa so prava izbira za vse, ki bi radi za najugodnejšo ceno dobili kar največ – so namreč trdna, stabilna ter enostavna za čiščenje in vzdrževanje. Ker so izdelana iz plastičnih PVC profilov, ki so mnogo lažji od aluminijastih in lesenih profilov, so tovrstna okna zelo enostavna za montažo, brez da bi bili potrebni večji posegi v objekt. Plastični profili zagotavljajo visoko zvočno in toplotno izolacijo in so neobčutljivi na različne zunanje dejavnike. Omogočajo tudi visoko stopnjo varnosti in zaščite, saj niso vnetljiva in imajo izredno dolgo življenjsko dobo. Izbirate lahko med različnimi oblikami profilov, ki lahko vaš dom spremenijo v minimalističen, eleganten, moderen ali klasičen videz, tako da bodo zadovoljeni vsi okusi, tudi tisti od najzahtevnejših strank.

Če vas skrbi, da se PVC okna ne bi dalo vgraditi v vaš že obstoječi objekt (iz kakršnihkoli razlog že), naj vas pomirimo, da se jih da zelo enostavno in brez večjih težav prilagoditi vsakemu objektu, kar omogoča pester nabor barv in barvnih dekorjev v standardnih in nestandardnih barvah, da se jih narediti tudi v videzu lesa. Po želji se jih da nadgraditi tudi z ornamentnimi stekli in sistemi za različne načine odpiranja in zapiranja. Če boste premišljeno izbrali zasteklitev, boste poskrbeli za minimalne toplotne izgube ter optimalen vnos sončne svetlobe v vsak prostor. Za še lepši izgled samih oken poskrbijo številni dodatki za okna, kot na primer zaključne letvice, dunajski križi, kotniki, okenske police itd.

Cena in drugi pomembni podatki o PVC oknih

Zagotovo ste ob vseh teh superlativih o PVC oknih pomislili »joj, to pa je najbrž kar draga naložba«, pri čemer pa ste se pošteno zmotili. PVC okna so namreč v primerjavi z drugimi materiali iz katerih so lahko narejena okna najcenejša na tržišču. Seveda pa je končna cena oken odvisna od več različnih dejavnikov, kot na primer barve, zasteklitve, profilov, dodatkov, števila oken in podobno. A dejstvo je, da boste z nakupom PVC oken izbrali najboljšo naložbo v vašo prihodnost, saj boste za ugodno ceno dobili kvalitetna, trpežna in odporna okna, ki jih še dolgo ne boste rabili zamenjati. PVC okna se namreč ponašajo z dolgo življenjsko dobo, kar pomeni tudi 40 let ali več.

Če si želite bolj domačega videza oken v barvi lesa, to še ne pomeni, da imate na voljo le okna, ki so dejansko narejena iz lesa. Imitacijo lesa lahko dosežemo tudi pri oknih iz umetnih mas. Les je namreč naravna surovina, zato je bolj dovzeten za različna vremenska stanja, kot na primer dež, sneg ali močno sonce, ki lahko lesena okna hitro načnejo. Če pa izberete okna iz umetne mase v imitaciji lesa, boste prav tako dosegli domač videz, okna pa bodo vseeno bolj trpežna.

PVC okna
PVC okna so med najcenejšimi na tržišču.

Različni profili

Mogoče je izbirati tudi med različnimi profili, ki poskrbijo za edinstven izgled oken. Med seboj se razlikujejo po debelini, toplotni prehodnosti, zaščiti in varnosti, tesnjenju, steklu in še čem. Da bi res izbrali prave profile za svoj stanovanjski objekt, se pred nakupom posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali najti prave profile za vaš dom.

PVC okna so prava in prva izbira vseh, ki želijo najti pravo razmerje med kakovostjo in ceno. Tovrstna okna so med najcenejšimi na trgu, ponašajo pa se z odlično toplotno in zvočno prehodnostjo, široko izbiro barv, zasteklitve in oblike, zato bodo navdušila tudi najbolj zahtevne kupce.