Stanovanjski kredit je namenjen izključno financiranju stanovanja, ki je lahko v bloku, vrstna hiša, zidana ali montažna in lesena hiša. Večina ljudi si ne more privoščiti nakupa stanovanja v enem znesku, saj je toliko denarja res težko privarčevati in je bolje, da se najame stanovanjski kredit, ki olajša pot do stanovanja. Kredit lahko odplačujete še nekaj desetletij, v stanovanju s sta takoj in si tako zagotovite ugodne bivalne razmere za delo in zdravje.

stanovanjski kredit

Če razmišljate, kako bi prišli do lastnega doma, je več možnosti, redko kdo pa ima že na začetku, ko si želi stanovanje, lasten denar, saj ljudje težijo k temu, da bi se osamosvojili že takoj, ko dopolnimo osemnajsto leto. Želimo si ustvariti lasten dom in družino, zato je najboljša rešitev stanovanjski kredit, ki omogoča, da smo na svojem prej, kot bi lahko z varčevanjem. Stanovanjski krediti so ugodni in jih ponujajo tako Eko sklad kot tudi nekaj slovenskih bank, vsak pa ima neke svoje pogoje, pod katerimi lahko kredit dobite.

Da lahko dobite stanovanjski kredit, morate izpolnjevati predvsem dva pogoja. Eden je, da ste kreditno sposobni, to pomeni, da prejemate redno plačo, dohodek, ki mora biti dovolj visok, da vam kredit odobrijo. Drugi pogoj pa je, da nakup stanovanja ali hiše izpolnjuje določene standarde, ki jih predpisuje država. Merila za nepovratna sredstva Eko sklada pa so ta merila še toliko bolj stroga in si jih je najbolje prej tudi ogledati ali vprašati strokovnjake za nasvet.

Običajno se stanovanjski kredit odplačuje 20 let, Potrebno je plačati tudi določene stroške kredite, ki znašajo v pravorečju en in pol odstotka od vrednosti kredita, ki ga najamete, se pa ta strošek giblje med 40 in 170 evrov. Strošek vodenja sodi h kreditu, ta pa vas bo stal v povprečju 40 evrov na kleto. Vnaprej je treba tudi poravnati strošek zavarovanja stanovanjskega kredita, ki pa je odvisen od tega, kako dolgo boste kredit odplačevali in kako visok je.