Ste že kdaj slišali za suhi led? Najbrž večina izmed vas ni, zato naj vam na tem mestu na kratko razložimo, za kaj točno gre. Čiščenje s suhim ledom je nadgradnja tradicionalnih metod peskanja, visokotlačnega pranja in čiščenja s paro. Gre za tehniko, ki nima negativnih učinkov na okolje, zato je vse bolj priljubljena med uporabniki. Če se soočate s trdovratnimi nečistočami ali zažganinami, ali če imate občutljivo elektroniko, potem je ta tehnika najboljša za vas. Suhi led namreč omogoča, da proizvodnjo zaženete takoj, ko je postopek končan, zato ne boste imeli večjih izgub.

Kako pa sploh poteka čiščenje s suhim ledom? Poseben stroj s pomočjo stisnjenega zraka z veliko hitrostjo izstreli pelete ogljikovega dioksida, ki ob stiku s površino sublimirajo in odstranijo vso nečistočo in umazanijo. Pri tem površina ostane suha in brez kakšnih poškodb ali kasnejšega odpada ometa.

suhi led
Čiščenje s suhim ledom je uporabno za marsikatero stvar – z njim lahko odstranite najtrdovratnejše umazanije, ki jih z drugimi sredstvi ne morete. S tem mislimo predvsem na lepila, nafte, ostanke rezanja, masti, korozijske plasti, lake, tiskarske barve in kaj podobnega. Najboljše pri vsem tem je, da so stroški čiščenja dokaj nizki, postopek pa poteka hitro in ne pušča nobenih sledi na steni.

Suhi led se uporablja v številnih industrijskih in drugih panogah, kot na primer v farmaciji, letalstvu, kemični, avtomobilski, prehrambni in elektro industriji. V avtomobilski industriji lahko z njim čistite varilne robote in mize, livarska orodja, orodja za brizganje plastike in gume, komunikacijske in elektro omare, transportne verige in trakove … V prehrambni industriji se z njim lepo in učinkovito čisti peči, polnilne in pakirne linije, masti, saje, karamelni sladkor in podobne nečistoče, mešala in vse, kar spada k proizvodnji. V letalstvu so zelo uporabna za čiščenje nedostopnih mest in nekaterih delov letal, zavornih sistemov in pristajalnih komponent, pristajalne steze in podobno. Skratka, suhi led vam lahko pomaga očistiti marsikaj.