V kolikor si lastite vsaj nekaj zemlje, je dobra ideja, kako jo izkoristiti, vrtičkarstvo. Nekateri si čisto svoj vrtiček omislijo že na par kvadratih rodne zemlje, saj se zavedajo, koliko lahko s tem pridobijo. Ne le doma pridelano hrano, temveč tudi dragocene trenutke, ko si le sam s seboj in obdeluješ svoj košček zemlje.

Vrtičkarstvo

Vrtičkarstvo je seveda v prvi vrsti namenjeno pridelavi lastnih pridelkov. Žal večina ljudi, ki živi v stanovanjskih blokih ali pa okoli svoje hiše nima niti koščka obdelovalne zemlje, nima možnosti, da bi so doma pridelala krompir, solato, paradižnik, korenje in druge povrtnine, ki jih uporabljamo i uživamo vsakodnevno. Vse to morajo kupiti, kar ni tako majhen strošek, če imaš možnost, da bi vsaj nekaj od tega pridelal doma, pa je vrtičkarstvo super rešitev – tudi zato, ker s seboj prinaša številne pozitivne učinke. Vsekakor bi lahko rekli, da vrtičkarstvo sprošča in pomirja. Prav vsakega od nas morda niti ne, za večino ljudi pa bi lahko trdili, da kar radi zavijejo v svoj vrtiček in brkljajo po tleh. Sploh, če je ta vrt omejen s prostorom in je tistega pravega ‘dela’ na njem bolj malo. Dober občutek je, ko oblikuješ gredice po svojih merah, ko poseješ semena in sadiš sadike, vse to zalivaš, ščitiš pred vremenskimi vplivi, odstranjuješ plevel in neguješ vse do pridelka, ki bogato poplača vloženo delo. Res je, vrtičkarstvu bi lahko rekli delo, vendar pa se mnogi v svoji vrt zatečejo, da se tam sprostijo, da prisluhnejo naravi in ptičjemu petju, da se malo razgibajo in so sami s svojimi mislimi. V sodobnem času so dnevi naporni, ritem, ki ga imamo, pa tako natrpan ter napet, da preprosto potrebujemo še nekaj za zraven, nekaj, kjer lahko ali odmislimo druge stvari ali pa nanje pogledamo z drugega zornega kota, se pomirimo in spet uglasimo sami s seboj. Vrtičkarstvo je torej zanimiva možnost sprostitve, ki je hkrati še zelo koristna tako za naše telo, duha kot denarnico.

Če imate vsaj košček zemlje, ki ostaja neizkoriščena ali pa ne veste, kaj bi z njo počeli, priporočamo, da si ustvarite svoj vrtiček, lahko tudi visoke grede, ki so na videz elegantnejše, pa še prepogibati se vam ne bo treba. Vrtiček lahko naredite zdaj, v jesenskem času, saj bo zemlja pozimi zamrznila in spomladi bo rahlejša. Če jo boste pognojili, pa morate to sploh narediti zdaj, da bo do pomladi vse skupaj reagiralo in se odzvalo na vremenske razmere, rezultat pa bo zračna in mehka ter rodovitna prst. Ko bodo temperature dopuščale, lahko posejete prva semena in kaj kmalu, že v poznih spomladanskih mesecih, boste lahko uživali v čisto svojem pridelku.